Sernik z kokosem i truskawkami

Wspaniały sernik z kokosem i truskawkami. Idealny na sezon letni i wszelkie okoliczności.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g masła Łaciate

Masa serowa:

  • 600 g białego twarogu Mlekpol
  • 200 g serka mascarpone Mlekpol
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 50 g wiórek kokosowych
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę smarując ją tłuszczem i posypując bułką tartą. Ułatwi nam to wyjęcie już gotowego ciasta z formy.



Krok 2

Na stole przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce ucieramy składniki na ciasto. Wykładamy nim spód i brzeg formy. W drugiej misce na wolnych obrotach miksujemy wszystkie składniki na masę serową. Wylewamy ją do tortownicy.



Krok 3

Pieczemy 50 minut. W tym czasie blendujemy 1/3 truskawek z cukrem. Po wyjęciu z piekarnika wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, układamy kawałki truskawek i całość polewamy zblendowanym musem truskawkowym.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Stokrotka

Opublikowany: 2018-02-21 20:16:00

Najlepszy serniczek

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.