Ciasto agrestowe z migdałami

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła Mazurski Smak
  • 125 g cukru
  • 3 średniej wielkości jajka w temperaturze pokojowej
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki migdałowej (drobno zmielonych migdałów)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 200 g świeżego agrestu
  • łyżeczka masła Mazurski Smak + bułka tarta do oprószenia formy

Przygotowanie

Krok 1

Formę do pieczenia o średnicy 20-22 cm lub średnią keksówkę wysmaruj cienko masłem i oprósz bułką tartą. Wstaw do lodówki, aby masło dobrze się schłodziło.
Płatki migdałowe przełóż na suchą patelnię, praż przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Migdały powinny nabrać złocisto brązowego koloru i zacząć wyraźnie pachnieć. Uprażone migdały odstaw do całkowitego wystudzenia.



Krok 2

Miękkie masło przełóż do miski, zmiksuj przez minutę, a następnie dodaj cukier i miksuj przez około 3 minuty, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
Dodaj jedno jajko, zmiksuj krótko, dodaj łyżkę mąki migdałowej i ponownie zmiksuj do połączenia składników. Dodaj kolejne jajko, porcję mąki migdałowej i powtórz czynność do wykończenia składników.



Krok 3

Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do ciasta połowę mąki, zamieszaj (już bez miksowania) i dodaj resztę mąki. Na koniec przełóż do ciasta uprażone płatki migdałowe i skórkę z cytryny. Zamieszaj do połączenia składników.



Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180 °C (bez termoobiegu). Wyjmij z lodówki formę, przełóż do niej połowę ciasta. Na wierzchu rozłóż agrest i przykryj drugą połową ciasta. Wyrównaj powierzchnię i wstaw ciasto do gorącego piekarnika. Piecz przez około 30 - 35 minut. Gotowe ciasto pozostaw w formie do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!



Wskazówki

Formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą należy wstawić do lodówki. Schłodzony tłuszcz sprawi, że bułka tarta będzie lepiej się trzymać i podczas przekładania ciasta do formy nie odejdzie od ścianek, tym samym lepiej izolując ciasto od foremki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.