Formę do pieczenia o średnicy 20-22 cm lub średnią keksówkę wysmaruj cienko masłem i oprósz bułką tartą. Wstaw do lodówki, aby masło dobrze się schłodziło.
Płatki migdałowe przełóż na suchą patelnię, praż przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Migdały powinny nabrać złocisto brązowego koloru i zacząć wyraźnie pachnieć. Uprażone migdały odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do miski, zmiksuj przez minutę, a następnie dodaj cukier i miksuj przez około 3 minuty, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
Dodaj jedno jajko, zmiksuj krótko, dodaj łyżkę mąki migdałowej i ponownie zmiksuj do połączenia składników. Dodaj kolejne jajko, porcję mąki migdałowej i powtórz czynność do wykończenia składników.
Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do ciasta połowę mąki, zamieszaj (już bez miksowania) i dodaj resztę mąki. Na koniec przełóż do ciasta uprażone płatki migdałowe i skórkę z cytryny. Zamieszaj do połączenia składników.
Rozgrzej piekarnik do 180 °C (bez termoobiegu). Wyjmij z lodówki formę, przełóż do niej połowę ciasta. Na wierzchu rozłóż agrest i przykryj drugą połową ciasta. Wyrównaj powierzchnię i wstaw ciasto do gorącego piekarnika. Piecz przez około 30 - 35 minut. Gotowe ciasto pozostaw w formie do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!
Formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą należy wstawić do lodówki. Schłodzony tłuszcz sprawi, że bułka tarta będzie lepiej się trzymać i podczas przekładania ciasta do formy nie odejdzie od ścianek, tym samym lepiej izolując ciasto od foremki.
Dodaj komentarz