Tarta jabłecznik

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

CIASTO KRUCHE

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody

NADZIENIE

  • 1 kg jabłek
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% Łaciata

DODATKOWO:

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać żółtka i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Miękkie, słodkie jabłka obrać ze skóry i pokroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. Dodać cukier, cynamon i kremówkę. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na ok 5 mm. Tartę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto bez rozciągania. Można podpiec z obciążeniem. Tartę napełnić jabłkami. Pozostałe ciasto rozwałkować i ponacinać radełkiem. Rozłożyć na jabłkach tworząc ażurek. Poprzyklejać do brzegów tarty. U mnie dodatkowo motylki z ciasta :) Piec w 190*C przez ok 45 min z grzaniem góra-dół. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.