Pyszne, maślane bułeczki drożdżowe z kwaskowatym rabarbarem - przepis, który koniecznie trzeba wypróbować w trakcie krótkiego sezonu na rabarbar. Całość dopełnia słodka kruszonka i kremowy lukier. Drożdżówki w takiej postaci w pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Przygotować zaczyn: 50 ml mleka połączyć z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Przygotować kruszonkę: masło, cukier i mąkę pszenną ucierać palcami do połączenia. Przykryć i odstawić do lodówki.
Masło rozpuścić i ostudzić.
W misce połączyć zaczyn z mąką, cukrem i żółtkami. Powoli dodawać ciepłe mleko, mieszając mikserem z hakiem. Gdy składniki się połączą, dodać roztopione masło i zmiksować.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki.
Gdy ciasto podwoi objętość, uformować 8 bułeczek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdej drożdżówki ułożyć rabarbar. Posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Drożdżówki postawić blisko piekarnika, aby jeszcze trochę urosły.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Przygotować lukier: cukier puder wymieszać z odrobiną wody do uzyskania gładkiej konsystencji. Polać lukrem ciepłe drożdżówki.
Dodaj komentarz