Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Pyszne, maślane bułeczki drożdżowe z kwaskowatym rabarbarem - przepis, który koniecznie trzeba wypróbować w trakcie krótkiego sezonu na rabarbar. Całość dopełnia słodka kruszonka i kremowy lukier. Drożdżówki w takiej postaci w pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto drożdżowe:

  • - 400 g mąki pszennej
  • - 75g masła Łaciate
  • - 1/4 szklanki cukru
  • - 3/4 szklanki letniego mleka Łaciate
  • - 25 g świeżych drożdży
  • - 2 żółtka

Rabarbar:

  • - 3 łodygi rabarbaru

Kruszonka:

  • - 60 g masła Łaciate
  • - 50 g cukru
  • - 90 g mąki pszennej

Lukier:

  • - 4 łyżki cukru pudru
  • - odrobina wody

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować zaczyn: 50 ml mleka połączyć z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.



Krok 2

Przygotować kruszonkę: masło, cukier i mąkę pszenną ucierać palcami do połączenia. Przykryć i odstawić do lodówki.



Krok 3

Masło rozpuścić i ostudzić.



Krok 4

W misce połączyć zaczyn z mąką, cukrem i żółtkami. Powoli dodawać ciepłe mleko, mieszając mikserem z hakiem. Gdy składniki się połączą, dodać roztopione masło i zmiksować.



Krok 5

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.



Krok 6

Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki.



Krok 7

Gdy ciasto podwoi objętość, uformować 8 bułeczek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdej drożdżówki ułożyć rabarbar. Posypać kruszonką.



Krok 8

Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Drożdżówki postawić blisko piekarnika, aby jeszcze trochę urosły.



Krok 9

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.



Krok 10

Przygotować lukier: cukier puder wymieszać z odrobiną wody do uzyskania gładkiej konsystencji. Polać lukrem ciepłe drożdżówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.