Klasyczny sernik na zimno z brzoskwiniami. Idealny na letni deser. Sprawdzi się także zimą, kiedy brakuje świeżych brzoskwiń. Serek homogenizowany podany w przepisie, można zastąpić twarogiem sernikowym z wiaderka.
Osób: 16
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Do miseczki wlewamy 2 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka w garnuszku doprowadzamy do wrzenia. Do dwóch łyżek zimnego mleka dodajemy żelatynę, a gdy napęcznieje zalewamy pozostałym wrzącym mlekiem. Energicznie mieszamy, tak, by nie powstały grudki. Odstawiamy do ostygnięcia.
W garnku podgrzewamy wodę (jej ilość zgodna z instrukcją na opakowaniu galaretki). Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z brzoskwiń. Odstawiamy do przechłodzenia.
Spód tortownicy wykładamy biszkoptami.
Ucieramy masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy żółtka na przemian z łyżeczką sera. Następnie wlewamy rozpuszczoną w mleku żelatynę i mieszamy.
Masę serową wlewamy na przygotowany spód i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki.
Po tym jak sernik lekko stężeje układamy ćwiartki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na 2 h.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2017-12-19 09:06:00
Bardzo lubię takie ciasta i muszę wypróbować ten przepis :)
Odpowiedz