Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Herbatniki rozdrobić, dodać roztopione masło i wyłożyć na dnie tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić, dodać cukier puder oraz porcjami jogurt grecki. Całość zmiksować. Delikatnie wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Do masy dodać kilka odsączonych i pokrojonych na mniejsze kawałki mandarynek, wymieszać. Masę wylać na herbatniki i schłodzić. Na wierzchu ułożyć odsączone mandarynki. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Całość schłodzić.
Dodaj komentarz