Sernik na zimno z mandarynkami

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • herbatniki 200 g
  • masło Łaciate 70 g
  • jogurt grecki 500 ml
  • śmietanka 36% Łaciata 500 ml
  • żelatyna 3 łyżki
  • cukier puder 1/2 szkl.
  • mandarynki 2 puszki małe
  • galaretka pomarańczowa 1 szt

Przygotowanie

Krok 1

Herbatniki rozdrobić, dodać roztopione masło i wyłożyć na dnie tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić, dodać cukier puder oraz porcjami jogurt grecki. Całość zmiksować. Delikatnie wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Do masy dodać kilka odsączonych i pokrojonych na mniejsze kawałki mandarynek, wymieszać. Masę wylać na herbatniki i schłodzić. Na wierzchu ułożyć odsączone mandarynki. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Całość schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.