Tarta z bitą śmietanką, truskawkami i kiwi

Krucha letnia tarta, która jest puszysta i orzeźwiająca. Idealnie sprawdzi się w upalny letni dzień. Jeśli lubisz truskawki, to przepis idealny dla Ciebie.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 2 szklanki mąki
  • - 4 łyżki cukru
  • - 1 żółtko
  • - 1 jajko
  • - 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 150 g masła

Krem

  • - ok 400 ml-500 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • - ok 3 łyżki cukru pudru
  • - ok 300-400 g truskawek
  • - Ok 3-4 sztuk kiwi

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Mąkę, schłodzone masło, jajka, 2 łyżki śmietanki Łaciatej, cukier wyrabiamy i wkładamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Formę do tarty smarujemy odrobiną masła. Ciasto wałkujemy i wykładamy na formę. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut (aż będzie lekko złote). Wyjmujemy i studzimy.



Krok 3

Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli cukier puder i ubijamy dalej. Wkładamy do lodówki.



Krok 4

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Kroimy na mniejsze kawałki. Kiwi obieramy i kroimy na plasterki a następnie na połówki.



Krok 5

Na schłodzony spód przekładamy ubitą śmietankę Łaciatą i układamy na wierzch owoce. Podajemy schłodzone.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.