Krucha letnia tarta, która jest puszysta i orzeźwiająca. Idealnie sprawdzi się w upalny letni dzień. Jeśli lubisz truskawki, to przepis idealny dla Ciebie.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Mąkę, schłodzone masło, jajka, 2 łyżki śmietanki Łaciatej, cukier wyrabiamy i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Formę do tarty smarujemy odrobiną masła. Ciasto wałkujemy i wykładamy na formę. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut (aż będzie lekko złote). Wyjmujemy i studzimy.
Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli cukier puder i ubijamy dalej. Wkładamy do lodówki.
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Kroimy na mniejsze kawałki. Kiwi obieramy i kroimy na plasterki a następnie na połówki.
Na schłodzony spód przekładamy ubitą śmietankę Łaciatą i układamy na wierzch owoce. Podajemy schłodzone.
Dodaj komentarz