Sernik na zimno z truskawkami w środku

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 300 ml śmietanki 30% Łaciata,
  • 800 g jogurtu greckiego Mlekpol,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 5 łyżek żelatyny,
  • ok. 10 sztuk biszkoptów

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki oczyścić, galaretkę rozpuścić w 300 ml, gorącej wody i ostudzić. Głęboki talerz lub miseczkę o średnicy 16 cm wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą, ułożyć truskawki i zalać galaretką. Całość odstawić do lodówki do stężenia.



Krok 2

Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.



Krok 3

Śmietankę ubić, dodać cukier, cukier waniliowy i ponownie zmiksować. Partiami dodawać jogurt i miksować do momentu połączenia się składników. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i całość dokładnie zmiksować.



Krok 4

Na biszkoptach wyłożyć cienką warstwę kremu i wstawić na 10-15 minut do zamrażalnika. Następnie ułożyć galaretkę z truskawkami i wyłożyć resztę kremu. Całość schłodzić w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.