Sernik pomarańczowy z czekoladą

Autor:

Karolina

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód ciasta:

  • 25 sztuk herbatników,
  • 2 łyżki kakao,
  • 150 g masła

Masa serowa:

  • 750 g zmielonego twarogu Mlekpol,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 8 jajek,
  • 1 pomarańcza (sok i skórka),
  • 10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 3 łyżki konfitury pomarańczowej

Polewa:

  • 100 ml śmietanki 30% Łaciata ,
  • 100 g ulubionej czekolady,
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

Spód ciasta:

Masło rozpuszczam, dodaję zblendowane ciasteczka i kakao i mieszam. Masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wykładam masę do tortownicy o średnicy 22 cm, ugniatam i tworzę rant około 3-4 cm. Tortownicę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę serową.



Masa serowa:

Wszystkie składniki umieszczam w mikserze i krótko miksuję, tylko do połączenia składników. Spód ciasteczkowy smaruję konfiturą pomarańczową, wylewam następnie masę serową i piekę w 150 stopniach przez 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 15 minut. Gotowy sernik zostawiam do całkowitego wystygnięcia.



Polewa:

Śmietankę doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Odstawiam na chwilę, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę wylewam na zimny sernik. Sernik można przyozdobić również kawałkami skórki pomarańczowej lub innymi owocami. Smacznego 😊



Wskazówki

Sernik najlepszy jest na drugi dzień :)

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.