Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę , dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło łaciate. Siekać skłądniki nożem aż powstanie drobna kruszonka, a następnie dodać żółtko i szybko zagnieść w jednolite ciasto. Wylepić tym ciastem spód oraz około 1,5 cm boków formy, wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez około 15-20 minut.
Do misy włożyć twaróg, mascarpone, cukier, budyń i cukier wanilinowy. Miksować na średnich obrotach, krótko a nastę pnie dodać jajko i znów zmiksować. Na podpieczony spó wyłożyć masę serową , na wierzchu rozsypać 250g jagód . Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać resztą jagód. Schłodzić. Smacznego!
Bardzo łatwe, nieskomplikowane a przy tym wyjątkowo smaczne ciasto.
Dodaj komentarz