Sernik wielkanocny z czekoladą

Autor:

Cinnamonelf

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego Mlekpol, dwukrotnie zmielonego,
  • - 20 dag masła Łaciate 83%,
  • - 25 dag cukru brązowego (ja dodałam trochę mniej),
  • - 4 duże jaja oddzielnie białka i żółtka,
  • - 50 g kaszy manny,
  • - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • - ekstrakt waniliowy,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • - można dodać rodzynki sułtańskie, suszone wiśnie i żurawinę

Polewa

  • 10 dag czekolady 70-80%,
  • 60 g gorącego, roztopionego masła,
  • do ozdoby perełki i gwiazdeczki lukrowe

Przygotowanie

Ciasto

Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.
Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać.
Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Na końcu dodać rodzynki, wiśnie suszone i żurawinę, delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.
Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60-70 minut. w temperaturze 175°C.



Polewa

Oblać polewą i udekorować :)





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.