Zielone kopytka z groszkiem i szpinakiem

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g ugotowanych ziemniaków mączystych typ BC lub C
  • 150 g mrożonego groszku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 małe jajka S
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ok. 25 g masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Groszek przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywo. Gotuj przez kilka - kilkanaście minut, aż będzie miękki.



Krok 2

Groszek odsącz z wody, wystudź, dodaj drobno posiekany czosnek, posiekane liście świeżego szpinaku, 1/2 łyżeczki soli i pieprz ziołowy. Zblenduj całość na gładką masę.



Krok 3

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki tak, aby nie było grudek. Dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, masę groszkowo - szpinakową, 1/2 łyżeczki soli i zagnieć wszystko na gładkie ciasto.



Krok 4

Zagotuj wodę, dodaj do niej łyżeczkę soli.



Krok 5

Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Podziel ciasto na mniejsze kawałki o wielkości ok. 2 cm.
Wrzucaj kawałki ciasta partiami, a gdy kopytka wypłyną na powierzchnię gotuj je przez ok. 3-4 minuty.



Krok 6

Ugotowane kopytka odcedź wody, przełóż na talerze.



Krok 7

Na patelni na małym ogniu rozgrzej masło, a gdy się zarumieni i zacznie intensywnie pachnieć polej nim kopytka.
Podawaj od razu.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.