Groszek przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywo. Gotuj przez kilka - kilkanaście minut, aż będzie miękki.
Groszek odsącz z wody, wystudź, dodaj drobno posiekany czosnek, posiekane liście świeżego szpinaku, 1/2 łyżeczki soli i pieprz ziołowy. Zblenduj całość na gładką masę.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki tak, aby nie było grudek. Dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, masę groszkowo - szpinakową, 1/2 łyżeczki soli i zagnieć wszystko na gładkie ciasto.
Zagotuj wodę, dodaj do niej łyżeczkę soli.
Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Podziel ciasto na mniejsze kawałki o wielkości ok. 2 cm.
Wrzucaj kawałki ciasta partiami, a gdy kopytka wypłyną na powierzchnię gotuj je przez ok. 3-4 minuty.
Ugotowane kopytka odcedź wody, przełóż na talerze.
Na patelni na małym ogniu rozgrzej masło, a gdy się zarumieni i zacznie intensywnie pachnieć polej nim kopytka.
Podawaj od razu.
Smacznego!
Dodaj komentarz