Sernik z białą czekoladą i praliną orzechową

Autor:

osawicka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Składniki na sernik:
  • (blacha 26cm. średnicy)
  • 750 g twarogu 3krotnie mielonego
  • 4 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 250 g białej czekolady
  • Składniki na spód sernika:
  • 1 duże opakowanie pełnoziarnistych herbatników
  • 120 g masła 82% Łaciate
  • Składniki na pralinę:
  • 5 dużych łyżek miodu
  • 100 g masła 82% Łaciate
  • 3 łyżki śmietanki 36% Łaciata
  • 2 pełne garści orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Zaczynamy od spodu sernika. Mielimy ciastka i dodajemy do nich rozpuszczone masło, mieszamy do uzyskania wilgotnych okruchów. Wykładamy je na dno tortownicy i porządnie chłodzimy.





Krok 2

Sernik: rozpuszczamy białą czekoladę i pozostawiamy ją do ostygnięcia. Twaróg dokładnie blendujemy, aby nie było w nim żadnych grudek. Łączymy go z pozostałymi składnikami i blendujemy tylko do połączenia składników. (nie dłużej, ponieważ za bardzo napowietrzymy sernik i po upieczeniu opadnie). Do masy serowej dolewamy ostrożnie czekoladą i dokładnie mieszamy. Wylewamy ją na schłodzony spód i pieczemy w kąpieli wodnej przez 1h w 150 stopniach (z termoobiegiem). Upieczony sernik dokładnie chłodzimy.



Krok 3

Pralina: na patelni rozpuszczamy miód oraz masło. Masa zacznie się mocno pienić, ale tak ma być. Powoli dolewamy śmietankę, cały czas mieszając. Dosypujemy pokruszone orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Masa powinna widocznie zgęstnieć. Praliną wylewamy na zimny sernik i mocno chłodzimy. Po kilku godzinach podajemy! (pralina będzie się kruszyć przy krojeniu). Smacznego! :)



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.