Muffiny z jeżynami

Muffiny z jeżynami to prosty, szybki i łatwy wypiek. Przygotujesz ciasto w kilkanaście minut i zadowolisz całą rodzinę.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 220 g jeżyn
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 120 g brązowego cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 4 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 stopni C.



Krok 2

Przygotowujemy dwie miski. Do pierwsze przesiewamy suche składniki. Do drugiej wlewamy mokre składniki (masło należy rozpuścić w rondlu i ostudzić). Łączymy zawartość obu misek przy pomocy łopatki. Dodajemy umyte owoce i mieszamy raz jeszcze.



Krok 3

Formę na muffiny wykładamy kolorowymi papilotkami. Nakładamy łyżką ciasto.



Krok 4

Pieczemy 20-25 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.