Sernik z jabłkami i bitą śmietaną

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • spód:
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 100 g ciasteczek amaretti
  • 120 g roztopionego masła Łaciate
  • masa sernikowa:
  • 500 g twarogu mielonego Mlekpol
  • 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
  • 500 g jabłek
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g miękkiego masła Łaciate
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • bita śmietana:
  • 250 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon, mielony
  • miód płynny

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopty i amaretti pokrusz np. przy pomocy robota kuchennego a następnie połącz z płynnym masłem. Spód kwadratowej tortownicy o boku 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż przygotowane ciasto i dociśnij, aby uformować grubszą podstawę. Wstaw do lodówki.



Krok 2

Jabłka umyj, obierz (jedno pozostaw nie obrane- wykorzystasz je do dekoracji), przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój w grubsze plasterki i zalej sokiem z cytryny.



Krok 3

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C (góra, dół).



Krok 4

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywna pianę. Dodaj 50 g cukru i ubijaj, aż cukier się rozpuści.



Krok 5

Masło zmiksuj z pozostałym cukrem na puszysty krem. Cały czas ubijając dodaj żółtka, a następnie skórkę otartą z cytryny, twaróg oraz budyń w proszku. Do powstałej masy łyżką wmieszaj białka.



Krok 6

Na spód ciasta rozłóż plasterki obranych jabłek. Wyłóż masę twarogową i wyrównaj. Piecz przez 40-50 min (jeśli wierzch zrobi się zbyt rumiany, w międzyczasie nakryj papierem do pieczenia). Po wyjęciu ostudź do temperatury pokojowej.



Krok 7

Żelatynę rozpuść w 40 ml gorącej wody i ostudź. Schłodzoną wcześniej śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym (przed ubijaniem śmietankę należy schłodzić przez min. 12h w temperaturze poniżej 6OC). Połącz z żelatyną i rozłóż na serniku. Udekoruj plasterkami jabłka, oprósz mielonym cynamonem, polej miodem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.