Smażona wieprzowina z brokułami

Wieprzowina z brokułami jest daniem dla każdego. Pyszna wieprzowina, zdrowe brokuły to zalety tego wspaniałego dania. Polecane na każdą okazję.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 800 g schabu wieprzowego
  • 2 brokuły
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 papryka chili
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Przygotowanie

Krok 1

Brokuły blanszujemy przez 1 minutę, a następnie odcedzamy na sitku.



Krok 2

Schab wieprzowy kroimy w paski. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następie obtaczamy mąką kukurydzianą i smażymy na oleju, aż do uzyskania koloru rumianego. Dodajemy drobno posiekaną paprykę chili i smażymy przez 3 minuty.



Krok 3

Na patelnię wrzucamy brokuły i smażymy przez 2 minuty. Bulion mieszamy z sosem sojowym.



Krok 4

Następnie zalewamy bulionem mięso i przez chwilę podgrzewamy do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Danie możemy podać z ryżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.