Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym to nie lada rarytas dla naszego podniebienia. Przepyszne i rozpływające się w ustach ciasto sprawi radość każdemu, kto go skosztuje.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Spód:

  • 250 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 100 g masła

Masa:

  • 600 g twarogu Mlekpol
  • 400 g serka mascarpone Mlekpol
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 40 ml soku z cytryny
  • 40 ml soku z pomarańczy
  • Szklanka jogurtu naturalnego

Polewa:

  • 120 g masła Łaciate
  • 80 g masła orzechowego
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.



Krok 2

Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Na jej spodzie umieszczamy zblendowane ciasteczka z płynnym masłem.



Krok 3

W wysokiej misce miksujemy na jednolitą masę wszystkie składniki na masę serową i wylewamy je do tortownicy.



Krok 4

Pieczemy 40 minut.



Krok 5

Podczas pieczenia przygotowujemy polewę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy masło orzechowe oraz cukier puder. Tak przygotowana polewą oblewamy upieczony sernik. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.