Babka z batatem

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 125 g masła Łaciate
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukier puder
  • 250 g batata
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
  • 3 jajka
  • 50 ml wody

Dodatkowo:

  • Bułka tarta
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Batata obieram i kroję w kostkę, przekładam do garnka, wlewam 50 ml wody i gotuję, aż batat będzie miękki, studzę.



Krok 2

Masło ucieram z cukrem, dodaję stopniowo żółtka i dalej ucieram. Dodaję batat, skórkę pomarańczową i chwilę ucieram. Mąkę przesiewam i dodaję do masła z proszkiem do pieczenia i mieszam. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie łyżką. Trzy łyżki ciasta odkładam i dodaję do niego kakao.



Krok 3

Foremkę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą. Wylewam jasne ciasto, w kilku miejscach dodaję ciemne, znowu jasne. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temperatura 170-180°C na 50 minut.



Wskazówki

Babkę sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.