Babka orzechowa

Masz ochotę na coś orzechowego? Wypróbuj prostej babki orzechowej. Idealna na każdą okazję.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g masła
  • 220 g brązowego cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.



Krok 2

Przygotowujemy dużą miskę. Wrzucamy do niej masło, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy na jednolitą masę. Następnie miksujemy dodając kolejno po jednym jajku, przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Orzechy roztrzaskujemy wałkiem i dodajemy do masy. Na końcu wlewamy rum. Wszystko razem mieszamy łopatką.



Krok 3

Podłużną formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy przygotowaną masę do formy.



Krok 4

Pieczemy 1 godzinę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.