Masz ochotę na coś orzechowego? Wypróbuj prostej babki orzechowej. Idealna na każdą okazję.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
Przygotowujemy dużą miskę. Wrzucamy do niej masło, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy na jednolitą masę. Następnie miksujemy dodając kolejno po jednym jajku, przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Orzechy roztrzaskujemy wałkiem i dodajemy do masy. Na końcu wlewamy rum. Wszystko razem mieszamy łopatką.
Podłużną formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy przygotowaną masę do formy.
Pieczemy 1 godzinę.
Dodaj komentarz