Sernik z mlekiem w proszku

Autor:

Aneta P

Danie: Deser,

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Danie: Deser,

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 200 g herbatników,
  • 70 g masła Łaciate

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mazurski Smak,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka mleka w proszku Łaciate,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 100 ml śmietanki 30% Łaciata

Polewa:

  • 100 ml śmietanki 30% Łaciata,
  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 30 - 35 szt drażetek - kolorowych jajek

Przygotowanie

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobić, dodać roztopione masło i wyłożyć formę.



Krok 2

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, a żółtka utrzeć z cukrem. Stale miksując, dodawać porcjami ser, budynie oraz mleko w proszku. Następnie wlać śmietanę i ponownie całość zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać, aż składniki połączą się.



Krok 3

Masę serowa wylać na herbatniki i piec 60 minut w temperaturze 160 stopni.



Krok 4

Śmietanę na polewę podgrzać, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do momentu, aż czekolada rozpuści się. Przygotowaną polewą polać sernik. Gdy polewa trochę ostygnie ułożyć kolorowe jajka.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.