Smalec domowy

Przepyszny smalec domowy to coś, czego nie trzeba nikomu przedstawiać. Idealnie nadaje się do pieczywa i nie tylko. Jest doskonałą przystawką do polskich tradycyjnych potraw. Z dodatkami smakuje idealnie!

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g słoniny,
  • - 100 g surowego boczku,
  • - 1 cebula,
  • - 2 łyżki majeranku,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - 1 łyżeczka pieprzu,
  • - 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Słoninę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie topimy ją na małym ogniu w garnku.



Krok 2

Boczek mielimy i dodajemy do garnka, gdy słonina będzie już szklista.



Krok 3

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wkładamy ją do garnka w momencie, gdy skwarki zarumienią się.



Krok 4

Następnie całość doprawiamy do smaku przyprawami, po czym umieszczamy w pojemnikach. W czasie stygnięcia smalcu mieszamy go. Przyozdabiamy rozmarynem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.