Sos koperkowy sprawia, że nawet najprostsze potrawy nabierają szczególnego smaku. Sos ten stanowi doskonałe dopełnienie różnych dań. Kotlety w sosie koperkowym są jednym z najbardziej znanych połączeń. Danie proste i szybkie w przygotowaniu.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Bułkę zalewamy mlekiem i moczymy 15 minut. Do miski wkładamy zmielone mięso oraz cebulę, jajko, sól i pieprz oraz bułkę. Całość mieszamy, następnie formujemy kulki, otaczamy je w mące i podsmażamy na oleju.
Po usmażeniu kotlety wrzucamy na wrzący wywar. Wywar zaczynamy przygotowywać wcześniej, gotując w garnku wodę i dodając marchewkę, pietruszkę. Na koniec solimy. Dodajemy łyżeczkę masła oraz wrzucamy usmażone kotlety. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Na koniec gotowania zagęszczamy sos mąką, którą dodajemy bezpośrednio do wywaru.
Do zagęszczonego sosu dodajemy posiekany koperek i zdejmujemy garnek z ognia.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-21 18:39:00
Świetnie smakują z tym sosem