Kotlety mielone w sosie koperkowym

Sos koperkowy sprawia, że nawet najprostsze potrawy nabierają szczególnego smaku. Sos ten stanowi doskonałe dopełnienie różnych dań. Kotlety w sosie koperkowym są jednym z najbardziej znanych połączeń. Danie proste i szybkie w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g mięsa mielonego cielęcego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100 g mąki pszennej

Wywar:

  • 500 ml wody
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kopru posiekanego
  • 15 g masła

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę zalewamy mlekiem i moczymy 15 minut. Do miski wkładamy zmielone mięso oraz cebulę, jajko, sól i pieprz oraz bułkę. Całość mieszamy, następnie formujemy kulki, otaczamy je w mące i podsmażamy na oleju.



Krok 2

Po usmażeniu kotlety wrzucamy na wrzący wywar. Wywar zaczynamy przygotowywać wcześniej, gotując w garnku wodę i dodając marchewkę, pietruszkę. Na koniec solimy. Dodajemy łyżeczkę masła oraz wrzucamy usmażone kotlety. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.



Krok 3

Na koniec gotowania zagęszczamy sos mąką, którą dodajemy bezpośrednio do wywaru.



Krok 4

Do zagęszczonego sosu dodajemy posiekany koperek i zdejmujemy garnek z ognia.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-21 18:39:00

Świetnie smakują z tym sosem

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.