Sernik z musem pomarańczowym Jaffa

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • - 160 g mąki pszennej,
  • - 30 g kakao,
  • - 100 g zimnego masła Łaciate,
  • - 60 g cukru pudru,
  • - porządna szczypta soli,
  • - 1 jajko

Masa serowa:

  • - 700 g twarogu sernikowego Mlekpol,
  • - 3 jajka,
  • - 130 g drobnego cukru do wypieków,
  • - skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • - 1 łyżka mąki pszennej

Budyń pomarańczowy (curd):

  • - 2 duże jajka,
  • - 2 żółtka,
  • - 90 g drobnego cukru do wypieków,
  • - 80 g masła Łaciate,
  • - skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 pomarańczy

Dodatkowo:

  • - gorzka czekolada starta na tarce

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować spód: do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dodać zimne, pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić ręką jak na kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (lepiej dłużej). Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wyłożyć nim formę, samo dno. Na ciasto nałożyć papier do pieczenia i na nim położyć obciążenie, np. fasolę, groch, ryż itp. żeby ciasto wyrosło równomiernie. Piekarnik nagrzać do 190ºC, wstawić ciasto i podpiec przez ok. 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8-10 min, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć ciasto i wystudzić.



Krok 2

Przygotować masę: jajka zmiksować krótko, tylko do połączenia. Może być ręcznie rózgą. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować do połączenia, niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – wtedy mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy. Na schłodzoną masę czekoladową, przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania. Piec w temperaturze 160-170ºC, bez termoobiegu, przez około 50 minut lub więcej, w zależności od piekarnika. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Gotowy sernik przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.



Krok 3

Przygotować pomarańczowy budyń: w niedużej misce metalowej roztrzepać jajka, żółtka i cukier za pomocą rózgi do ubijania, tylko do połączenia. Podgrzewać nad parą wodną, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z pomarańczy (wcześniej dobrze oczyść pomarańcze i sparzyć wrzątkiem). Mieszać do roztopienia się masła i otrzymania budyniu o gładkiej konsystencji. Przełożyć do pojemniczka i schłodzić w lodówce min. 2 godziny.



Krok 4

Na schłodzony sernik wyłożyć pomarańczowy budyń i wyrównać. Oprószyć startą czekoladą. Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy jest mocno schłodzony. Sernik przechowywać cały czas w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.