Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Przygotować spód: do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dodać zimne, pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić ręką jak na kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (lepiej dłużej). Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wyłożyć nim formę, samo dno. Na ciasto nałożyć papier do pieczenia i na nim położyć obciążenie, np. fasolę, groch, ryż itp. żeby ciasto wyrosło równomiernie. Piekarnik nagrzać do 190ºC, wstawić ciasto i podpiec przez ok. 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8-10 min, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć ciasto i wystudzić.
Przygotować masę: jajka zmiksować krótko, tylko do połączenia. Może być ręcznie rózgą. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować do połączenia, niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – wtedy mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy. Na schłodzoną masę czekoladową, przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania. Piec w temperaturze 160-170ºC, bez termoobiegu, przez około 50 minut lub więcej, w zależności od piekarnika. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Gotowy sernik przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Przygotować pomarańczowy budyń: w niedużej misce metalowej roztrzepać jajka, żółtka i cukier za pomocą rózgi do ubijania, tylko do połączenia. Podgrzewać nad parą wodną, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z pomarańczy (wcześniej dobrze oczyść pomarańcze i sparzyć wrzątkiem). Mieszać do roztopienia się masła i otrzymania budyniu o gładkiej konsystencji. Przełożyć do pojemniczka i schłodzić w lodówce min. 2 godziny.
Na schłodzony sernik wyłożyć pomarańczowy budyń i wyrównać. Oprószyć startą czekoladą. Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy jest mocno schłodzony. Sernik przechowywać cały czas w lodówce.
Dodaj komentarz