Ciasto z owocami i kruszonką

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 40 dag mąki tortowej
  • 15 dag masła Łaciate
  • 5 dag smalcu
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12-15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Kruszonka:

  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru kryształu

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 60-70 dag brzoskwiń
  • 2-3 jabłka
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczeni, dodać cukier puder, posiekać z masłem i smalcem. Żółtka utrzeć ze śmietaną i cukrem z wanilią. Połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.



Kruszonka

Do mąki dodać masło, żółtko, cukier siekać do momentu połączenia się składników. Następnie pokruszyć palcami.




Brzoskwinie i jabłka obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Jabłka wymieszać z cynamonem i cukrem.




Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do przygotowanej blaszki o wymiarach 37/25 cm, oprószyć bułką tartą, wyłożyć brzoskwinie i jabłka. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 35-40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.