Sernik z pianką

Autor:

Lidia Wicek

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto kruche

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 całe jajo,
  • 100 g.masła Łaciate,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa

  • 1 kg sera mielonego,
  • 3 szklanki mleka Łaciate,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 jajka całe,
  • 4 żółtka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego albo waniliowego

pianka

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 6 białek ,
  • 2 łyżki kisielu (kolorowa pianka) lub budyniu -biała pianka-do wyboru

Przygotowanie

Przyrządzamy ciasto

Z podanych składników zagniatamy ciasto i rozwałkujemy na blaszce o wymiarach 25x37 cm



Krok 2 przygotowanie masy serowej

Wszystkie składniki miksujemy i wylewamy na ciasto,wkładamy do piekarnika na około 60 minut w temperaturze około 190-200 stopni.



Krok 3 przygotowanie pianki

Białka ubić z cukrem na sztywno dodać budyń lub kisiel ,delikatnie wymieszać.Po około godziny wyjąć ciasto z piekarnika i pianę wyłożyć na sernik.Piec jeszcze około 20 minut w tem. 170-180 stopni.



Wskazówki

po wyłożeniu piany trzeba sprawdzać efekt pieczenia aby pianka nie przypaliła się

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.