Pyszna tarta z bekonem i serem. To pomysł na sycące danie, które przygotujesz w prosty i szybki sposób. Na pewno polubisz ten przepis.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę, na koniec dodając jogurt grecki. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie spód wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika.
Cebulę kroimy drobno, smażymy ją na maśle. Pora kroimy w plasterki i dodajemy ⅔ ilości do cebulki. Następnie kroimy boczek i dodajemy również na patelnię. Dusimy do miękkości.
W misce mieszamy jogurt z jajkiem i dodajemy przyprawy do smaku. Na podpieczony spód tarty wykładamy starty ser oraz cebulę z boczkiem. Zalewamy składniki masą jajeczno-jogurtową. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Tarte dekorujemy serem camembert i resztą pokrojonego pora. Możemy także ozdobić listkami bazylii.
Dodaj komentarz