Tarta z bekonem, cheddarem i serem camembert

Pyszna tarta z bekonem i serem. To pomysł na sycące danie, które przygotujesz w prosty i szybki sposób. Na pewno polubisz ten przepis.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła Łaciate
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 duże cebule
  • 150 g boczku (cienkie plastry)
  • 100 g sera cheddar
  • 1 por
  • 1 jogurt naturalny
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 60 g sera camembert
  • Listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę, na koniec dodając jogurt grecki. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie spód wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika.



Krok 2

Cebulę kroimy drobno, smażymy ją na maśle. Pora kroimy w plasterki i dodajemy ⅔ ilości do cebulki. Następnie kroimy boczek i dodajemy również na patelnię. Dusimy do miękkości.



Krok 3

W misce mieszamy jogurt z jajkiem i dodajemy przyprawy do smaku. Na podpieczony spód tarty wykładamy starty ser oraz cebulę z boczkiem. Zalewamy składniki masą jajeczno-jogurtową. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.



Krok 4

Tarte dekorujemy serem camembert i resztą pokrojonego pora. Możemy także ozdobić listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.