Charakterystyczny, zapadający w pamięć sernik z dodatkiem sera koziego. Bez obaw, sernik zdecydowanie nie jest wytrawny. Można go serwować z polewą z białej czekolady, sosem malinowym lub wiśniowym. Sprawdzą się również świeże owoce, na przykład maliny lub jagody.
Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w misce z pozostałymi składnikami spodu. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie.
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno i boki wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem, odstawić do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Ciasto wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut.
W międzyczasie przygotować masę serową. W misce umieścić twaróg sernikowy i kozi ser. Zmiksować do połączenia. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku, dalej miksując. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować, jedynie do połączenia.
Na podpieczony spód wylać masę serową, wyrównać. Sernik wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Masa powinna być ścięta. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schłodzić minimum 4 godziny w lodówce.
Dodaj komentarz