Babeczki kurczaki

Autor:

Monika Och

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, jajka, cukry i miksujemy. Dolewamy mleko i miksujemy do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy jeszcze mleka. Na koniec dojemy pół tabliczki czekolady startej na tarce i mieszamy. Formę na muffiny (12szt.) wykładamy papilotami. Uzupełniamy ciastem do 3/4 wysokości dołka. To samo robimy z małymi papilotkami,(34mm) jednak je stawiamy luzem w zwykłej blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 min. w 180C. Jednak cały czas należy kontrolować aby babeczki się nie przypaliły. Małe babeczki pieczemy krócej.

Składniki masy miksujemy do momentu kiedy cukier już nie będzie wyczuwalny "pod zębami" Wkładamy na chwile do lodówki aby nieco krem stwardniał. Kiedy babeczki już ostygną możemy je dekorować. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Dekorujemy małe i duże babeczki, pokrywając całą powierzchnie masą. Następnie na dużej babeczce ustawiamy mała tworząc głowę w czepku. Z draży i rozpuszczonej czekolady robimy oczy a z pokrojonej marchewki dziób. Wstawiamy do lodówki.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • Mąka pszenna 20 dag
  • Masło Łaciate 10 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier 15 dag
  • Jajka 2
  • Mleko 0,5 szklanki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Czekolada mleczna 2 tabliczki

Masa:

  • Masło 20 dag
  • Cukier puder 30 dag
  • Sok z cytryny
  • Barwnik spożywczy do ciast żółty

Dodatkowo:

  • Czekolada mleczna 2 kostki
  • Draże
  • Marchew 2 plasterki

Przygotowanie

Ciasto

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, jajka, cukry i miksujemy. Dolewamy mleko i miksujemy do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy jeszcze mleka. Na koniec dojemy pół tabliczki czekolady startej na tarce i mieszamy.




Formę na muffiny (12szt.) wykładamy papilotami. Uzupełniamy ciastem do ¾ wysokości dołka. To samo robimy z małymi papilotkami (34mm), jednak je stawiamy luzem w zwykłej blaszce.




Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 min. w 180°C. Jednak cały czas należy kontrolować aby babeczki się nie przypaliły. Małe babeczki pieczemy krócej.



Masa

Składniki masy miksujemy do momentu kiedy cukier już nie będzie wyczuwalny "pod zębami".Wkładamy na chwile do lodówki aby nieco krem zgęstniał.




Kiedy babeczki już ostygną możemy je dekorować.




Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Dekorujemy małe i duże babeczki, pokrywając całą powierzchnie masą. Następnie na dużej babeczce ustawiamy małą tworząc głowę w czepku. Z draży i rozpuszczonej czekolady robimy oczy, a z pokrojonej marchewki dziób. Wstawiamy do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.