Sernik z wiśniami

Wiśnie to idealny dodatek do sernika. Połączenie delikatnego era i wyraźnego smaku wiśni sprawia, że ciasto szybko znika z rodzinnego stołu.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g masła Łaciate
  • 400 g twarogu
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g wiśni bez pestek
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C.



Krok 2

Przygotowujemy duża miskę. Wrzucamy do niej miękkie i pokrojone masło. Za pomocą kulki ucieramy razem z cukrem i jajkami na jednolitą, gładką masę. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Przygotowanym ciastem wykładamy spód i brzegi tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.



Krok 3

W drugiej misce ucieramy ser, cukier waniliowy i jogurt. Dodajemy wiśnie i za pomocą łopatki delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę serową wylewamy do formy.



Krok 4

Pieczemy 35 minut. Przed podanie posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.