Sernikowa składanka

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • mąka - 1,5 szkl
  • kakao -3 łyżki
  • masło Łaciate - 1 kostka
  • jajka - 4 szt
  • cukier - 1 szkl
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • woda zimna - 5 łyżek

Masa serowa

  • jajka - 4 szt
  • cukier -250 g
  • ser biały -60 dag
  • masło Łaciate - 125 g
  • mąka pszenna - 3 łyżki czubate

Krem budyniowo - karmelowy

  • mleko Łaciate - 0,5 l,
  • budynie śmietankowe - 2 opak,
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka,
  • masło Łaciate - 125 g,
  • masa krówkowa - 0,5 puszki

Dodatkowo

  • frużelina porzeczkowa - 1 słoik,
  • herbatniki Petit Beurre - 90 szt,
  • do dekoracji - kolorowe jajeczka cukierki,
  • polewa czekoladowa do ciasta

Przygotowanie

Krok 1 - ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, pozostałe składniki, oprócz jajek i mąki rozpuścić w rondelku, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek, dodać do rozpuszczonej i ostudzonej masy kakaowej, wymieszać, przesiać mąkę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie wkręcić do masy. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 24/34 cm.



Krok 2 - masa serowa

Białka oddzielić od żółtek. Ser zblendować z żółtkami i masłem, następnie dodać mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany cały czas miksując, dodawać po łyżce cukru. Pianę przełożyć do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę serową wykładać łyżką na ciasto. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 50 minut w 180 stopniach C, ostudzić.



Krok 3 - krem budyniowy

Do garnka wlać 1,5 szkl. mleka, dodać masło, zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie z mąką ziemniaczaną wlać budyń do gotującego mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania, zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Ucierając masę budyniową dodawać po łyżce masy krówkowej, dokładnie utrzeć, podzielić na dwie części.



Krok 4 - składanie ciasta

Jedną część kremu budyniowego wyłożyć na ciasto, przykryć warstwą herbatników, następnie frużelina porzeczkowa i warstwa herbatników. Ostatnia warstwa kremu budyniowego i herbatniki. Ciasto oblać polewą czekoladową, udekorować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.