Borówki maja wiele właściwości zdrowotnych, do tego świetnie smakują. Osobiście wykorzystuje te owoce w wielu przepisach. Dziś przedstawiam przepis na sernik z musem z borówek.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę smarując ją tłuszczem i posypując bułką tartą. Ułatwi nam to wyjęcie już gotowego ciasta z formy.
Na stole przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce ucieramy składniki na ciasto. Wykładamy nim spód formy. Pieczemy 15 minut.
W tym czasie w drugiej misce na wolnych obrotach miksujemy wszystkie składniki na masę serową.
Na upieczone ciasto wylewamy masę serową. Ponownie pieczemy 30 minut.
Przygotowujemy mus z borówek: ¾ owoców blendujemy z cukrem i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto. Na wierzch wylewamy przygotowany owocowy mus oraz układamy borówki.
Dodaj komentarz