Sero - Mak

Autor:

Kamila O

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 300 g margaryny
  • 4 żółtka
  • Szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego zmielonego
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szkl. rodzynek

Masa makowa:

  • 1 puszka masy makowej
  • ½ szkl. rodzynek
  • ½ szkl. orzechów
  • 3 jajka

Lukier:

  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkami, zagnieść na ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalki.



Krok 2

Po 30 minutach wyjąc ciasto, rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy.



Krok 3

Masę makową przekładamy do miski, wsypujemy bakalie, dodajemy żółtka i razem wymieszać, nastepnie dodać ubite białka i delikatnie mieszać. Wykładamy na ciasto kruche.



Krok 4

Ser biały miksujemy z cukrem, żółtkami, mąką ziemniaczaną oraz dodajemy rodzynki.



Krok 5

Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy masę serową, wykładamy masę serową na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy około 75 minut.



Krok 6

Upieczone wyjąć, przestudzić i polukrować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.