Ponadczasowy sernik z solonym karmelem. Warto spróbować tego przepisu, gdyż jest rewelacyjny. Sprawdzi się na przyjęcie dla Twoich gości, ale także wtedy, gdy masz ochotę na przyrządzenie oryginalnego deseru dla najbliższych.
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Herbatniki miksujemy i mieszamy z mielonymi migdałami. Tak przygotowany spód łączymy z roztopionym masłem i mieszamy.
Okrągłą foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia tak, by przylegał idealnie zarówno do spodu, jak i boków formy.
Spód i boki wykładamy masą herbatnikową. Wstawiamy blaszkę do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 170°C. Przygotowujemy sos karmelowy. Do małego garnka wlewamy śmietankę Łaciatą, dodajemy cukier i masło. Podgrzewamy cały czas mieszając. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Przygotowujemy masę serową. Do miseczki z serem dodajemy cukier i jajka. Miksujemy, aż do połączenia się masy. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy.
Przygotowujemy masę śmietankową. W osobnej misce ubijamy Śmietankę Łaciatą 36% z cukrem pudrem. Następnie delikatnie dodajemy ją do masy z serem.
Do formy z gotowym spodem sernika wlewamy powoli masę sernikową z ubitą śmietanką Łaciatą. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. w 170°C.
Upieczony sernik kroimy na kawałki i każdy z osobna polewamy karmelem. Smacznego!
Dodaj komentarz