Sernik z karmelem

Ponadczasowy sernik z solonym karmelem. Warto spróbować tego przepisu, gdyż jest rewelacyjny. Sprawdzi się na przyjęcie dla Twoich gości, ale także wtedy, gdy masz ochotę na przyrządzenie oryginalnego deseru dla najbliższych.

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.75/5

Oceń przepis

Ocena

4.75/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 270 g kruchych herbatników
  • 30 g mielonych migdałów
  • 85 g masła Łaciate

Masa serowa:

  • 700 g sera twarogowego z wiaderka
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa smietankowa:

  • 300 g Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru

Sos karmelowy:

  • 125 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 30 g masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Herbatniki miksujemy i mieszamy z mielonymi migdałami. Tak przygotowany spód łączymy z roztopionym masłem i mieszamy.



Krok 2

Okrągłą foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia tak, by przylegał idealnie zarówno do spodu, jak i boków formy.



Krok 3

Spód i boki wykładamy masą herbatnikową. Wstawiamy blaszkę do lodówki.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 170°C. Przygotowujemy sos karmelowy. Do małego garnka wlewamy śmietankę Łaciatą, dodajemy cukier i masło. Podgrzewamy cały czas mieszając. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje.



Krok 5

Przygotowujemy masę serową. Do miseczki z serem dodajemy cukier i jajka. Miksujemy, aż do połączenia się masy. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy.



Krok 6

Przygotowujemy masę śmietankową. W osobnej misce ubijamy Śmietankę Łaciatą 36% z cukrem pudrem. Następnie delikatnie dodajemy ją do masy z serem.



Krok 7

Do formy z gotowym spodem sernika wlewamy powoli masę sernikową z ubitą śmietanką Łaciatą. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. w 170°C.



Krok 8

Upieczony sernik kroimy na kawałki i każdy z osobna polewamy karmelem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.