Cynaderki w winie to danie, które z powodzeniem możemy podać podczas romantycznej kolacji lub spotkania w gronie najbliższych. Nie jest to co prawda danie szybkie w przygotowaniu - ale warto się pomęczyć - czas ten nie będzie stracony.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Cynaderki moczymy 3 razy po 30 minut w zimnej wodzie, następnie je oczyszczamy (z błonek i żyłek) i ponownie moczymy - ok. 2 godziny, a potem kroimy na mniejsze kawałki.
Cynaderki gotujemy 20 minut w wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i szczyptą soli. Odcedzamy, dolewamy świeżą wodę, solimy i gotujemy kolejne 20 minut.
Na rozgrzanym oleju smażymy cynaderki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy czerwone wino i dusimy jeszcze ok. 15 minut (aż wino w większości odparuje).
Podajemy np. z pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.
Dodaj komentarz