Cynaderki wieprzowe w winie

Cynaderki w winie to danie, które z powodzeniem możemy podać podczas romantycznej kolacji lub spotkania w gronie najbliższych. Nie jest to co prawda danie szybkie w przygotowaniu - ale warto się pomęczyć - czas ten nie będzie stracony.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg cynaderek wieprzowych
  • - ½ szklanki czerwonego wina
  • - 3 liście laurowe
  • - 5 ziaren ziela angielskiego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 5 łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Cynaderki moczymy 3 razy po 30 minut w zimnej wodzie, następnie je oczyszczamy (z błonek i żyłek) i ponownie moczymy - ok. 2 godziny, a potem kroimy na mniejsze kawałki.



Krok 2

Cynaderki gotujemy 20 minut w wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i szczyptą soli. Odcedzamy, dolewamy świeżą wodę, solimy i gotujemy kolejne 20 minut.



Krok 3

Na rozgrzanym oleju smażymy cynaderki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy czerwone wino i dusimy jeszcze ok. 15 minut (aż wino w większości odparuje).



Wskazówki

Podajemy np. z pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.