Kurczak pieczony w folii

Smaczna i doskonała potrawa obiadowa. Folia zapewnia pieczonemu kurczakowi wilgoć, dlatego jest soczysty i jednocześnie kruchy. Praktycznie przygotowuje się sam i nie wymaga dużego nakładu pracy.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kurczak
  • - 3 łyżki oleju
  • - 2 soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1 łyżka curry

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą i olejem, tworząc marynatę.



Krok 2

Nacieramy kurczaka dokładnie marynatą z zewnątrz i od wewnątrz.



Krok 3

Zawjamy go w folię aluminiową i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika o temperaturze 220 stopni.



Krok 4

Pieczemy przez 50 minut. Następnie rozcinamy folię i odchylamy jej brzegi. Podnosimy temperaturę piekarnika i dopiekamy przez kolejne 10-15 minut, aby kurczak się zarumienił.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.