Serowe paluchy

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 100 g tartej mozzarelli Mlekpol

Dodatkowo:

  • ulubiony dip śmietanowy Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Do miseczki wkrusz drożdże. Dodaj ciepłe mleko, po łyżce cukru i mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 10 minut, aby urosło.



Krok 2

Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj zawartość pierwszej miseczki, wodę, sól i oliwę z oliwek. Rękoma zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj drobno pokrojone oliwki i posiekane oregano. Ugniataj jeszcze przez kilka minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do dłoni. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.



Krok 3

Po wyrośnięciu podziel ciasto na 2 połowy. Każdą połowę rozwałkuj w prostokąty. Jedną połowę prostokątów posmaruj przecierem pomidorowym i ułóż na niej kukurydzę, oliwki oraz tarty ser. Złóż na pół i przykryj składniki resztą ciasta.



Krok 4

Uzyskane ciasta pokrój w równych odstępach. Tak uzyskane paluchy dwukrotnie skręć i ułóż w odstępach na blaszce do pieczenia. Wierzch każdego palucha posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną startego sera.



Krok 5

Paluchy piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 220°C. Podawaj je z ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.