Wkruszyć drożdże do miseczki, wlać ciepłe mleko, po łyżce cukru i mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 10 minut aby urosło. Do innego naczynia wsypać mąkę, dodać zawartość pierwszej miseczki, wodę, sól i oliwę z oliwek, a następnie zagnieść ręcznie ciasto. Dodać drobno pokrojone oliwki i posiekane oregano i przez kolejne kilka minut ugniatać ciasto aż będzie ono sprężyste i przestanie kleić się do dłoni. Naczynie przykryć i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 2 połowy i każdą rozwałkować w prostokątny kształt. Po jednej połowie prostokątów posmarować przecierem pomidorowym, ułożyć kukurydzę, oliwki i posypać startym serem i nakryć resztą ciasta. Uzyskane ciasta pokroić w równych odstępach i tak uzyskane paluchy dwukrotnie skręcić i ułożyć z odstępami na blaszy do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną startego sera. Piec przez około 15-20 minut w temperaturze 220 °C.
Dodaj komentarz