Do miseczki wkrusz drożdże. Dodaj ciepłe mleko, po łyżce cukru i mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 10 minut, aby urosło.
Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj zawartość pierwszej miseczki, wodę, sól i oliwę z oliwek. Rękoma zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj drobno pokrojone oliwki i posiekane oregano. Ugniataj jeszcze przez kilka minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do dłoni. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu podziel ciasto na 2 połowy. Każdą połowę rozwałkuj w prostokąty. Jedną połowę prostokątów posmaruj przecierem pomidorowym i ułóż na niej kukurydzę, oliwki oraz tarty ser. Złóż na pół i przykryj składniki resztą ciasta.
Uzyskane ciasta pokrój w równych odstępach. Tak uzyskane paluchy dwukrotnie skręć i ułóż w odstępach na blaszce do pieczenia. Wierzch każdego palucha posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną startego sera.
Paluchy piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 220°C. Podawaj je z ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!
Dodaj komentarz