Serowe paluchy

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka Łaciate
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła)
  • 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 100 g startej mozzarelli Mlekpol

Przygotowanie

Przygotowanie:

Wkruszyć drożdże do miseczki, wlać ciepłe mleko, po łyżce cukru i mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 10 minut aby urosło. Do innego naczynia wsypać mąkę, dodać zawartość pierwszej miseczki, wodę, sól i oliwę z oliwek, a następnie zagnieść ręcznie ciasto. Dodać drobno pokrojone oliwki i posiekane oregano i przez kolejne kilka minut ugniatać ciasto aż będzie ono sprężyste i przestanie kleić się do dłoni. Naczynie przykryć i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 2 połowy i każdą rozwałkować w prostokątny kształt. Po jednej połowie prostokątów posmarować przecierem pomidorowym, ułożyć kukurydzę, oliwki i posypać startym serem i nakryć resztą ciasta. Uzyskane ciasta pokroić w równych odstępach i tak uzyskane paluchy dwukrotnie skręcić i ułożyć z odstępami na blaszy do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną startego sera. Piec przez około 15-20 minut w temperaturze 220 °C.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.