Dzięki pieczeniu kalafiora w całości robi się on niezwykle miękki w środku oraz chrupiący na zewnątrz. Smak wzbogacają orientalne przyprawy. Najlepiej serwować go z sosem czosnkowym. Sprawdzi się także do lekkiego letniego obiadu, przekąski lub jako dodatek do dania głównego.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Przygotować marynatę: wszystkie składniki wymieszać w misce.
Usunąć liście kalafiora, a następnie umyć go i osuszyć. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Natrzeć marynatą przy pomocy pędzelka tak, aby dotarła w każde miejsce.
Wstawić blaszkę do piekarnika na najniższy poziom. Piec około 40-60 minut, aż do zarumienienia kalafiora. Smacznego!
Dodaj komentarz