Kalafior w przyprawach pieczony w całości

Dzięki pieczeniu kalafiora w całości robi się on niezwykle miękki w środku oraz chrupiący na zewnątrz. Smak wzbogacają orientalne przyprawy. Najlepiej serwować go z sosem czosnkowym. Sprawdzi się także do lekkiego letniego obiadu, przekąski lub jako dodatek do dania głównego.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duży kalafior

Marynata:

  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kuminu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180°C.



Krok 2

Przygotować marynatę: wszystkie składniki wymieszać w misce.



Krok 3

Usunąć liście kalafiora, a następnie umyć go i osuszyć. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Natrzeć marynatą przy pomocy pędzelka tak, aby dotarła w każde miejsce.



Krok 4

Wstawić blaszkę do piekarnika na najniższy poziom. Piec około 40-60 minut, aż do zarumienienia kalafiora. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.