Kalafior w przyprawach pieczony w całości

Dzięki pieczeniu w całości, kalafior w środku staje się miękki, a na zewnątrz chrupiący. Smak wzbogacają orientalne przyprawy. Najlepiej serwować go z sosem czosnkowym. Sprawdzi się jako lekki, letni obiad, przekąska lub dodatek do dania głównego.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 duży kalafior

Marynata:

  • - 150 ml oliwy z oliwek,
  • - 1 łyżka wędzonej papryki,
  • - 1 łyżka curry,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - ½ łyżeczki kuminu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200°C.



Krok 2

Przygotować marynatę: wszystkie składniki wymieszać w misce.



Krok 3

Usunąć liście kalafiora, a następnie umyć go i osuszyć. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Natrzeć marynatą kalafiora, pomagając sobie pędzelkiem, tak, aby marynata dotarła w każde miejsce.



Krok 4

Wstawić blaszkę do piekarnika na najniższy poziom. Piec około 1 h.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.