Sernik na zimno z galaretkami

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Sernik

  • 4 galaretki w różnych kolorach np. malinowa, pomarańczowa, agrestowa i cytrynowa,
  • 1 mała paczka okrągłych biszkoptów,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 500 g mascarpone Mlekpol (zimne),
  • 500 ml śmietanki Łaciata 30% (b. dobrze schłodzonej),
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • opcjonalnie

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować oddzielnie 4 różnokolorowe galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odejmując po pół szklanki wody do każdej galaretki (czyli zamiast 2 szklanek dajemy 1 i 1/2 szklanki).

Galaretki można przygotować dzień wcześniej i najlepiej schłodzić po ostudzeniu. Wlać do 4 naczyń wyłożonych przezroczystą folią spożywczą, ostudzić i schłodzić, odczekać do całkowitego zastygnięcia (można przygotować dzień wcześniej). Galaretki wyjąć na deskę i pokroić w kostkę.

Dno tortownicy o średnicy 24 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na dnie ułożyć biszkopty. Dwie galaretki cytrynowe przygotować łącznie w 1 i 1/2 szklanki wody. Całkowicie ostudzić (np. wstawić naczynie z galaretką w zimną wodę).

Do misy miksera wlać schłodzoną śmietankę, dodać mascarpone oraz cukier puder. Ubijać mikserem na gęsty i puszysty krem, przez około 3 minuty. Cały czas ubijając, już na mniejszych obrotach miksera, dodawać tężejącą galaretkę cytrynową, aż składniki będą połączone w jednolitą masę.

Dodać pokrojone galaretki zostawiając część do dekoracji i delikatnie wszystko wymieszać (część galaretek może się trochę rozpaść, ale nie trzeba się tym przejmować). Wyłożyć do tortownicy i udekorować odłożonymi galaretkami.

Schładzać przez kilka godzin w lodówce lub przez całą noc.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.