Panna Cotta z herbatą matcha, białą czekoladą i truskawkami

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 ml mleka Mazurski Smak
  • 50 g masła Mazurski Smak
  • 2 łyżki herbaty matcha
  • 7 g żelatyny w proszku
  • 500 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 50 g białej czekolady
  • 1 opakowanie 12 g cukru waniliowego (najlepiej z ziarnami wanilii)
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 30% + 2 łyżeczki cukru pudru do dekoracji

Przygotowanie

Przygotowanie:

Herbatę matcha wymieszaj na gładką pastę z 4 łyżkami mleka. Resztę mleka przelej do kubka garnka lub miseczki, dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. Naczynie z żelatyną wstaw do miski z wrzącą wodą (uważaj aby woda nie dostała się do naczynia z żelatyną) i mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści, a następnie odstaw do wystudzenia.
W międzyczasie w rondelku rozpuść masło i podgrzewaj je na małym ogniu przez 10 minut aż lekko zbrązowieje i nabierze przyjemnego orzechowego zapachu. Następnie dodaj śmietankę, czekoladę oraz cukier waniliowy i wszystko razem podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Kiedy mikstura będzie gorąca, zdejmij z ognia, dodaj wymieszaną wcześniej z mlekiem herbatę matcha, a następnie resztę mleka z żelatyną. Połącz wszystko w jedną całość i przelej do szklanek lub pucharków.
200 ml schłodzonej śmietanki ubij na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru, nałóż porcję śmietanki do każdej szklanki. Opcjonalnie posyp herbatą matcha.
Wstaw desery do lodówki na 3 godziny.
Schłodzony deser podawaj ze świeżymi truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. Możesz również udekorować listkami mięty. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.