Skubaniec Irenki

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 kostka masła Łaciate,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao

Beza

  • 5 białek jaj,
  • 1 szklanka cukru

Nadzienie

  • 6 jabłek

Przygotowanie

Krok 1 Ciasto

Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao.



Krok 2 Beza

Białka jaj ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier.



Krok 3 Wykładamy na blachę

Na blachę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy warstwę białą i warstwę z kakao. Układamy jabłka. Przekładamy pianą z białek. Na koniec kruszymy na cieście pozostałą białą warstwę. Pieczemy w 100 stopniach przez ok pół godziny.



Wskazówki

Warto obserwować ciasto i w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę do 50 stopni.

Po przestygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.