Śledź w sosie musztardowym

Danie na wieczerzę Wigilijną. Śledzie w sosie musztardowym stanowią znakomitą przystawkę, uwielbianą zwłaszcza przez mężczyzn. Tego nie może zabraknąć na Twoim stole!

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka oleju
  • 1 posiekana drobno cebulka

Przygotowanie

Krok 1

Filet moczymy w wodzie przez 6 godzin. Następnie wylewamy starą wodę i zalewamy schłodzonym mlekiem, po czym moczymy jeszcze przez 1,5 godziny.



Krok 2

Filety suszymy i kroimy na małe kawałki. Robimy sos: śmietankę Łaciatą mieszamy z musztardą, pokrojoną cebulką i olejem.



Krok 3

Kawałki śledzia kładziemy na półmisku, polewamy przygotowanym sosem.



Wskazówki

Dodatkowo możemy dodać drobno posiekane jajko na twardo ze szczyptą curry.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.