Płaty śledziowe moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie. Co godzinę zmieniać wodę. Następnie osuszyć i pokroić na kawałki o długości 3-4 cm.
Grzyby dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia na 3 godziny. Następnie gotować w tej samej wodzie przez pół godziny. Odcedzić grzyby i pokroić w paski. Zachować część wody z gotowania.
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Dusić 10 minut. Dodać majeranek, liście laurowe oraz ziele angielskie i dusić jeszcze 5 minut.
Dodać grzyby, przecier pomidorowy, paprykę ostrą oraz ⅓ szklanki wody z grzybów. Dusić 5 minut. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zostawić do wystudzenia.
W szklanym naczyniu układać śledzie naprzemiennie z zawartością rondla. Przykryć i wstawić do lodówki na noc, a najlepiej na całą dobę.
Dodaj komentarz