Śledzie po kaszubsku z suszonymi grzybami

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g płatów śledziowych
  • 20 g grzybów suszonych
  • 2 duże cebule
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 7 łyżek przecieru pomidorowego
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Płaty śledziowe moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie. Co godzinę zmieniać wodę. Następnie osuszyć i pokroić na kawałki o długości 3-4 cm.



Krok 2

Grzyby dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia na 3 godziny. Następnie gotować w tej samej wodzie przez pół godziny. Odcedzić grzyby i pokroić w paski. Zachować część wody z gotowania.



Krok 3

W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Dusić 10 minut. Dodać majeranek, liście laurowe oraz ziele angielskie i dusić jeszcze 5 minut.



Krok 4

Dodać grzyby, przecier pomidorowy, paprykę ostrą oraz ⅓ szklanki wody z grzybów. Dusić 5 minut. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zostawić do wystudzenia.



Krok 5

W szklanym naczyniu układać śledzie naprzemiennie z zawartością rondla. Przykryć i wstawić do lodówki na noc, a najlepiej na całą dobę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.