Na świątecznym stole musi zagościć drożdżowy makowiec. Wystarczy kilka razy go zwinąć, by powstała piękna rolada. Jeśli lubisz mak ten przepis jest dla Ciebie!
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Przygotuj ciasto. Drożdże pokrusz, dodaj 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej i wymieszaj z solą. Dodaj żółtka i cukier. Zmiksuj. Pozostałe mleko podgrzej w garnku i dodaj do niego masło, aby się roztopiło.
Wyrośnięty rozczyn przełóż do miski z mąką. Mieszając dodaj wanilię i żółtka.
Teraz pora na wyrobienie ciasta. Stopniowo dodawaj ciepłe mleko z masłem. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i lśniące. Uformuj w dłoniach kulę i zostaw ją w misce. Posyp mąką i zostaw do wyrośnięcia.
Przygotuj masę makową. Wymieszaj mak, białka oraz rodzynki. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podziel je na dwie części. Rozwałkowuj na kształt prostokąta. Ciasto posmaruj białkiem i zostaw 2 cm wolnego miejsca przy brzegu. Nałóż masę makową. Zawiń ciasto w rulon. Nastaw piekarnik na 170°C.
Uformowane ciasto przełóż do formy keksowej. Zostaw do wyrośnięcia. Po kilku chwilach posmaruj wierzch makowca roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 45 min.
Po ostudzeniu posmaruj makowca lukrem lub polej go polewą czekoladą. Pokrój ostrym nożem i podawaj. Smacznego!
Dodaj komentarz
2 opublikowane komentarze
iziona
Opublikowany: 2018-01-01 16:56:00
Moim marzeniem jest choć raz w życiu przygotować tak idealnie wyglądającą roladę.
OdpowiedzCiasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-15 20:09:00
Wyszedł idealnie ;)