Na świątecznym stole musi zagościć drożdżowy makowiec. Wystarczy kilka razy go zwinąć, by powstała piękna rolada. Jeśli lubisz mak, ten przepis jest dla Ciebie.
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Przygotowujemy ciasto. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego mleka Łaciate i mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesianą przez sito mieszamy z solą. Dodajemy żółtka i cukier. Miksujemy. Pozostałe mleko podgrzewamy w garnku i roztapiamy masło.
Wyrośnięty rozczyn przekładamy do miski z mąką. Mieszając dodajemy wanilię i żółtka.
Teraz pora na wyrobienie ciasta. Stopniowo dodajemy ciepłe mleko z masłem. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i lśniące. Formujemy w dłoniach kulę i zostawiamy w misce. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowujemy masę makową. Mieszamy mak, białka oraz rodzynki. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Ciasto smarujemy białkiem i zostawiając 2 cm wolnego miejsca przy brzegu, nakładamy masę makową. Zawijamy w rulon. Nastawiamy piekarnik na 170°C.
Uformowane ciasto przekładamy do formy keksowej. Zostawiamy do wyrośnięcia. Po kilku chwilach smarujemy wierzch makowca roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 min.
Po ostudzeniu smarujemy lukrem lub polewamy polewą czekoladą i kroimy ostrym nożem.
Dodaj komentarz
2 opublikowane komentarze
iziona
Opublikowany: 2018-01-01 16:56:00
Moim marzeniem jest choć raz w życiu przygotować tak idealnie wyglądającą roladę.
OdpowiedzCiasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-15 20:09:00
Wyszedł idealnie ;)