Makowiec zawijany

Na świątecznym stole musi zagościć drożdżowy makowiec. Wystarczy kilka razy go zwinąć, by powstała piękna rolada. Jeśli lubisz mak, ten przepis jest dla Ciebie.

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • ⅔ szklanki białego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szklanka mleka Mazurski Smak
  • 2 średnie jajka
  • 60 g masła Mazurski Smak
  • 1 jajko + 1 białko jajka do posmarowania ciasta

Nadzienie:

  • 700 g gotowej masy makowej
  • 2 białka
  • 50 g rodzynek

Lukier:

  • Szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody zmieszanej z sokiem cytrynowym
  • Lub
  • Polewa czekoladowa

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego mleka Łaciate i mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.



Krok 2

Mąkę przesianą przez sito mieszamy z solą. Dodajemy żółtka i cukier. Miksujemy. Pozostałe mleko podgrzewamy w garnku i roztapiamy masło.



Krok 3

Wyrośnięty rozczyn przekładamy do miski z mąką. Mieszając dodajemy wanilię i żółtka.



Krok 4 

Teraz pora na wyrobienie ciasta. Stopniowo dodajemy ciepłe mleko z masłem. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i lśniące. Formujemy w dłoniach kulę i zostawiamy w misce. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.



Krok 5 

Przygotowujemy masę makową. Mieszamy mak, białka oraz rodzynki. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Ciasto smarujemy białkiem i zostawiając 2 cm wolnego miejsca przy brzegu, nakładamy masę makową. Zawijamy w rulon. Nastawiamy piekarnik na 170°C.



Krok 6

Uformowane ciasto przekładamy do formy keksowej. Zostawiamy do wyrośnięcia. Po kilku chwilach smarujemy wierzch makowca roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 min.



Krok 7 

Po ostudzeniu smarujemy lukrem lub polewamy polewą czekoladą i kroimy ostrym nożem.



Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

iziona

Opublikowany: 2018-01-01 16:56:00

Moim marzeniem jest choć raz w życiu przygotować tak idealnie wyglądającą roladę.

Odpowiedz

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-15 20:09:00

Wyszedł idealnie ;)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.