Makowiec zawijany

Na świątecznym stole musi zagościć drożdżowy makowiec. Wystarczy kilka razy go zwinąć, by powstała piękna rolada. Jeśli lubisz mak ten przepis jest dla Ciebie!

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • ⅔ szklanki białego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 szklanka mleka Mazurski Smak 2%
  • 2 średnie jajka
  • 60 g masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka do posmarowania ciasta

Nadzienie:

  • 700 g gotowej masy makowej
  • 2 białka
  • 50 g rodzynek

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody zmieszanej z sokiem cytrynowym
  • lub
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj ciasto. Drożdże pokrusz, dodaj 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia.



Krok 2

Mąkę przesiej i wymieszaj z solą. Dodaj żółtka i cukier. Zmiksuj. Pozostałe mleko podgrzej w garnku i dodaj do niego masło, aby się roztopiło.



Krok 3

Wyrośnięty rozczyn przełóż do miski z mąką. Mieszając dodaj wanilię i żółtka.



Krok 4 

Teraz pora na wyrobienie ciasta. Stopniowo dodawaj ciepłe mleko z masłem. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i lśniące. Uformuj w dłoniach kulę i zostaw ją w misce. Posyp mąką i zostaw do wyrośnięcia.



Krok 5 

Przygotuj masę makową. Wymieszaj mak, białka oraz rodzynki. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podziel je na dwie części. Rozwałkowuj na kształt prostokąta. Ciasto posmaruj białkiem i zostaw 2 cm wolnego miejsca przy brzegu. Nałóż masę makową. Zawiń ciasto w rulon. Nastaw piekarnik na 170°C.



Krok 6

Uformowane ciasto przełóż do formy keksowej. Zostaw do wyrośnięcia. Po kilku chwilach posmaruj wierzch makowca roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 45 min.



Krok 7 

Po ostudzeniu posmaruj makowca lukrem lub polej go polewą czekoladą. Pokrój ostrym nożem i podawaj. Smacznego!



Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

iziona

Opublikowany: 2018-01-01 16:56:00

Moim marzeniem jest choć raz w życiu przygotować tak idealnie wyglądającą roladę.

Odpowiedz

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-15 20:09:00

Wyszedł idealnie ;)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.