Zupa krem z pieczonej papryki

Przepyszna zupa, której koniecznie musisz spróbować! Bardzo aromatyczna. Nie ma sobie równych! Idealna zarówno na co dzień, jak i od święta.

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Fit

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 czerwonych papryk
  • - 1 główka czosnku
  • - garść świeżego tymianku
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, smarujemy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 30 minut.



Krok 2

Po tym czasie do papryki dodajemy zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku i tymianek. Pieczemy jeszcze 20 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim paprykę na jeszcze 30 minut.



Krok 3

Ściągamy skórkę z papryki i kroimy ją w kostkę. Czosnek drobno kroimy. Paprykę zalewamy bulionem, dodajemy czosnek, tymianek i przyprawy i gotujemy ok. 15 minut.



Krok 4

Całość dokładnie blendujemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.