Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże wymieszane w letnim mleku, rozpuszczone ostudzone masło, sól, cukry, jajko i wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto drewnianą łyżką. Gdy będzie odstawało od brzegów przykryć i odstawić w ciepłym mi9ejscu do wyrośnięcia na ok. 60minut. Gdy podwoi swoja objętość wyłożyć na podsypaną mąką stolnice, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 cm. Posmarować ciasto stopionym masłem i posypać cynamonem z cukrem. Tak przygotowane ciasto zwinąć w ciasny rulon i pokroić na plastry 2 cm. Ułożyć je na natłuszczonej blasze , i jak troszkę podrosną piec je ok. 25 minut w 200stC. Wyjąć i ciepłe posypać cukrem pudrem
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże wymieszane w letnim mleku, rozpuszczone ostudzone masło
(10 dag), sól, cukry, jajko i wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto drewnianą łyżką. Gdy będzie odstawało od brzegów, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 60minut.
Gdy podwoi swoją objętość, wyłożyć na podsypaną mąką stolnice, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości ½ cm.
Posmarować ciasto stopionym masłem (5 dag) i posypać cynamonem z cukrem.
Tak przygotowane ciasto zwinąć w ciasny rulon i pokroić na plastry 2 cm. Ułożyć je na natłuszczonej blasze i jak troszkę podrosną piec je ok. 25 minut w 200°C.
Wyjąć i ciepłe posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz