Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Wegetariańskie
Do garnka włożyć masło, dodać cukier, kakao, mleko, gotować 2-3 minuty, ostudzić.
Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22/36 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40 minut.
Truskawki bez szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, rozgotować. Następnie zmiksować, wsypać galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.
W 200 ml mleka wymieszać mąkę z budyniem i żółtkami. Resztę mleka zagotować dodając ziarenka wanilii, połączyć z mieszanką budyniową i mieszając ugotować budyń. Odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu.
Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty, jeden posmarować połową kremu, wylać tężejący mus, odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem.
Śmietankę podgrzać, połączyć z połamaną czekoladą ( odłożyć 2 kostki do dekoracji), dodać masło, cukier puder, dokładnie wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny. Oblać ciasto, posypać startą na tarce czekoladą.
Dodaj komentarz