Kokosowy jabłecznik

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 0,5 szkl. cukru

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 2 opak. galaretki w proszku,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kaszy manny

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek, kokos, masło i razem posiekać, dodać żółtka i szybko razem zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godziny.





Krok 2

Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia.



Krok 3

Ciasto wyjąć z lodówki. ¾ rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą ¼ część ciasta, przykryć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.