Śliwkowe ciasto ucierane z orzechami i lekko kawową kruszonką

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • około 1 kg śliwek fiotetowych,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 2 , 5 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 3\4 szklanki cukru,
  • 1 łyzka orzechów włoskich zmielonych,
  • cukier waniliowy,
  • 1 i 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy,
  • bułka tarta posypania tortownicy,
  • oraz troche cukru i cynamonu wymieszane razem do posypania sliwek,
  • Na kruszonke,
  • masło,
  • cukier,
  • maka,
  • 1\2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej,
  • oraz,
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

1.Śliwki umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół wzdłuż i wyjąć pestkę. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 3. Miękka margaryne utrzec na puch z cukrami.Nastepnie dodawac kolejno jajka oraz stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łyżke zielonych orzechów włoskich . Wymieszac. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę. Wypestkowane śliwki ukadac skórkami ku dołowi dość gęsto na cieście. Pomiedzy sliwkami wtapiac w ciasto cwiartki orzechów włsokich. Wierzch śliwek delikatnie oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. Na wierzchu rozprowadzić kruszonke z masła cukru , kawy maki, rwąc kawałki i rzacając ciasto na wierzch . Wstawic piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 30-35 minut do suchego patyczka.Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem, smacznego



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.