1.Śliwki umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół wzdłuż i wyjąć pestkę. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 3. Miękka margaryne utrzec na puch z cukrami.Nastepnie dodawac kolejno jajka oraz stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łyżke zielonych orzechów włoskich . Wymieszac. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę. Wypestkowane śliwki ukadac skórkami ku dołowi dość gęsto na cieście. Pomiedzy sliwkami wtapiac w ciasto cwiartki orzechów włsokich. Wierzch śliwek delikatnie oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. Na wierzchu rozprowadzić kruszonke z masła cukru , kawy maki, rwąc kawałki i rzacając ciasto na wierzch . Wstawic piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 30-35 minut do suchego patyczka.Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem, smacznego
Dodaj komentarz