Proste danie, choć wymaga czasu na moczenie cynaderek. Jeśli jednak przejdziemy już ten etap - samo „właściwie” przygotowanie nie jest już straszne. Warto wypróbować!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Cynaderki moczymy po 30 minut w zimnej wodzie - trzykrotnie, za każdym razem zmieniamy wodę. Oczyszczamy nerki z błonek i żyłek i ponownie moczymy ok. 2 godziny. Cynaderki kroimy na mniejsze kawałki.
Cynaderki gotujemy 30 minut w wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i szczyptą soli, po czym wymieniamy wodę na świeżą, solimy i gotujemy kolejne 30 minut. Gotujemy ryż.
Na rozgrzanym oleju smażymy cynaderki. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy całość, aż cebula się zeszkli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.
Dodaj komentarz