Smażone cynaderki wieprzowe z cebulą

Proste danie, choć wymaga czasu na moczenie cynaderek. Jeśli jednak przejdziemy już ten etap - samo „właściwie” przygotowanie nie jest już straszne. Warto wypróbować!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg cynaderek wieprzowych
  • - 4 cebule
  • - 3 liście laurowe
  • - 5 ziaren ziela angielskiego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 4 łyżki oleju do smażenia
  • - 2 woreczki ryżu

Przygotowanie

Krok 1

Cynaderki moczymy po 30 minut w zimnej wodzie - trzykrotnie, za każdym razem zmieniamy wodę. Oczyszczamy nerki z błonek i żyłek i ponownie moczymy ok. 2 godziny. Cynaderki kroimy na mniejsze kawałki.



Krok 2

Cynaderki gotujemy 30 minut w wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i szczyptą soli, po czym wymieniamy wodę na świeżą, solimy i gotujemy kolejne 30 minut. Gotujemy ryż.



Krok 3

Na rozgrzanym oleju smażymy cynaderki. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy całość, aż cebula się zeszkli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.