Smażony kalafior w panierce

Panierowany kalafior może stanowić wraz z ziemniakami i surówką danie obiadowe lub samodzielną przekąskę. Świetnie smakuje z sosami - czosnkowym lub pikantnym pomidorowym. Dla urozmaicenia do panierki można dodać różne dodatki, na przykład sezam lub paprykę słodką bądź ostrą.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kalafior,
  • - 2 jajka,
  • - bułka tarta,
  • - olej do smażenia,
  • - sól

Przygotowanie

Krok 1

Kalafior podzielić na różyczki podobnej wielkości. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić kalafiora i ugotować tak, by był miękki, ale nadal jędrny. Odcedzić i wystudzić.



Krok 2

W jednym głębokim talerzu roztrzepać jajka, a do drugiego wsypać bułkę tartą.



Krok 3

Każdą różyczkę obtoczyć najpierw w jajku, a później w bułce tartej. Kłaść na patelni z dobrze rozgrzanym olejem i smażyć na złoty kolor.



Krok 4

Kalafior po zdjęciu z patelni odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.