Panierowany kalafior może stanowić wraz z ziemniakami i surówką danie obiadowe lub samodzielną przekąskę. Świetnie smakuje z sosami - czosnkowym lub pikantnym pomidorowym. Dla urozmaicenia do panierki można dodać różne dodatki, na przykład sezam lub paprykę słodką bądź ostrą.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Bez laktozy
Kalafior podzielić na różyczki podobnej wielkości. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić kalafiora i ugotować tak, by był miękki, ale nadal jędrny. Odcedzić i wystudzić.
W jednym głębokim talerzu roztrzepać jajka, a do drugiego wsypać bułkę tartą.
Każdą różyczkę obtoczyć najpierw w jajku, a później w bułce tartej. Kłaść na patelni z dobrze rozgrzanym olejem i smażyć na złoty kolor.
Kalafior po zdjęciu z patelni odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj komentarz